Öğretmenlerin Matematik Konularına Yönelik Hazırlık Düzeylerinin Matematik Başarısı ile İlişkisi: TIMSS 2015 Türkiye ve Singapur Örneği

  • Hakan Koğar Akdeniz Üniversitesi
  • Esin Yılmaz Koğar Ömer Halisdemir Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Singapur örnekleminde yer alan matematik öğretmenlerinin matematik öğrenme alanlarını öğretmedeki yeterlik düzeylerini ortaya koymak ve öğrencilerin bu öğrenme alanlarındaki başarılarının öğretmenlerin konuya hazırlık yapma düzeyinden ve ülke değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışmanın örneklemi, Türkiye’den ve Singapur’dan TIMSS 2015 araştırmasına katılan tüm sekizinci sınıf öğrencileri ve matematik öğretmenleridir. Bu çalışmada TIMSS 2015 matematik başarı testi ve öğretmen anketinden elde edilen veri tabanı kullanılmıştır. Türkiye’deki öğretmenlerin konulara hazırlık düzeylerine göre ortalama %86,33’ü derse çok iyi, %7,83’ü ise derse biraz hazırlanmaktadırlar. Singapur’daki öğretmenlerde ise bu yüzdeler konulara çok iyi hazırlanma için ortalama %88,35 iken biraz hazırlanma için ise %11,15’tir. Singapur’daki öğretmenlerin matematik dersinde yer alan konulara daha iyi hazırlandıkları belirlenmiştir. Dört öğrenme alanının ve 20 konunun tümünde Singapur’daki öğrencilerin matematik başarıları, Türkiye’deki öğrencilerin matematik başarılarından daha yüksektir. Bu 20 konunun altısında Singapur’daki öğretmenler Türkiye’deki öğretmenlere göre daha fazla konuya hazırlık yapmaktadırlar. Bu altı konu için derse olan hazırlık arttıkça öğrenci başarısı da artmaktadır. TIMSS’te yer alan matematik öğrenme alanları ile TEOG’ta yer alan matematik öğrenme alanları örtüşmektedir. Konulara hazırlık düzeyi ile matematik başarısının ilişkili olduğu belirlenen bu araştırmaya göre öğretmen hazırlığının, öğrencilerin TEOG başarıları ile de ilişkili olabileceği söylenebilir. Bu nedenle öğretmenin konulara hazırlığındaki artışın öğrencilerin TEOG matematik başarılarında da artış sağlayabileceği düşünülmektedir.

Published
2017-07-31
How to Cite
KOĞAR, Hakan; YILMAZ KOĞAR, Esin. Öğretmenlerin Matematik Konularına Yönelik Hazırlık Düzeylerinin Matematik Başarısı ile İlişkisi: TIMSS 2015 Türkiye ve Singapur Örneği. Başkent University Journal of Education, [S.l.], v. 4, n. 2, p. 108-121, july 2017. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/79>. Date accessed: 26 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles