Çevrimiçi Öğrenme Ortamlarında Bilgi Paylaşma Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması: Bir Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

  • Ümmühan Avcı Yücel Başkent University
  • Esin Ergün Karabük University

Abstract

Bu araştırmanın amacı Tseng ve Kuo (2014) tarafından geliştirilen Bilgi Paylaşma Davranışı Ölçeği’ni Türkçe‘ye uyarlamak ve ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışma sonuçlarını ortaya koymaktır. Araştırma grubu 259 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, iç tutarlılık katsayısı ve madde toplam korelasyonları hesaplanmıştır. Özgün ölçek bilgi alma ve bilgi verme olmak üzere iki faktörden oluşmaktadır. İlk olarak 10 maddelik ölçeğe açımlayıcı faktör analizi yapılmış ve faktör yükleri incelenerek bir madde ölçekten çıkarılmıştır. Sonrasında 9 maddelik ölçeğe doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda modelin iyi uyum gösterdiği bulunmuştur. Ölçekteki faktörlerin iç tutarlılık katsayıları ,91 ile ,87’dir. Ölçekteki maddelerin madde-toplam korelasyonları ,587 ile ,751 arasında hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, iki faktör altında yer alan 9 maddenin özgün formdaki faktörlerle aynı dağılım sergilediği görülmüştür. Analizler ölçeğin Türkçe formunun da geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir.

Published
2015-07-31
How to Cite
AVCI YÜCEL, Ümmühan; ERGÜN, Esin. Çevrimiçi Öğrenme Ortamlarında Bilgi Paylaşma Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması: Bir Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Başkent University Journal of Education, [S.l.], v. 2, n. 2, p. 219-228, july 2015. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/48>. Date accessed: 18 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles