Okul Öncesi Eğitimde Aile Katılımının Sağlanması için Bilgi İletişim Teknolojilerinin Kullanımı: Whatsapp Uygulaması Örneği

  • cahit erdem Afyon Kocatepe University
  • Fatma Avcı MEB

Abstract

Bu araştırma okul öncesi öğretmenlerinin veliler ile iletişim kurma sürecinde kullandıkları WhatsApp uygulamasına ilişkin duydukları ihtiyaçları, uygulamanın üstünlük ve sınırlılıkları ve kullanımına ilişkin önerilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenindedir. Ölçüt örnekleme yöntemine göre belirlenen okul öncesi eğitimi öğretmenleri araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Velileri ile iletişimde WhatsApp uygulamasını kullanıyor olmak temel ölçüt olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırma soruları ile uyumlu çevrimiçi bir veri toplama formu kullanılmıştır.   Araştırma verileri betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir ve katılımcı öğretmenlerinin aile katılımı çerçevesinde WhatsApp uygulamasının kullanımına ilişkin görüş ve önerileri temalar altında sunulmuştur. Katılımcı öğretmenlerin çoğunlukla uygulamayı kullanmaktan memnun oldukları, uygulamayı temel olarak hızlı ve anlık iletişim kurmak ve içerik paylaşmak amacıyla kullandıkları, gereksiz mesajlaşmalar ve tartışmalar ve zamansız kullanım gibi sınırlılıkların bulunduğu ve uygulamanın kullanımı için velilerle öğretmenlerin kurallar listesi belirlemesi gerektiği gibi bulgulara ulaşılmıştır. Araştırmanın, aile katılımı ve öğretmen-veli iletişimi bağlamında yaygın şekilde kullanılan ancak alanyazında üzerinde yeterince durulmayan bu uygulamaya ilişkin alanyazına ve uygulayıcılara katkı sunması beklenmektedir. 

Published
2020-08-06
How to Cite
ERDEM, cahit; AVCI, Fatma. Okul Öncesi Eğitimde Aile Katılımının Sağlanması için Bilgi İletişim Teknolojilerinin Kullanımı: Whatsapp Uygulaması Örneği. Başkent University Journal of Education, [S.l.], v. 7, n. 2, p. 439-452, aug. 2020. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/294>. Date accessed: 18 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles