Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Stratejilerin Etkililiğinin Değerlendirilmesi

  • Aslı Duru Private Koru Vocational and Technical Anatolian High School
  • Kamil İşeri Niğde University

Abstract

Çalışmanın amacı yaratıcı yazma becerisini geliştirmek için oluşturulan stratejilerin 6. sınıf öğrencilerinin yazma eğilimlerine ve yazma becerilerine etkisini değerlendirmektir. Çalışma “Ön Test - Son Test Kontrol Gruplu” deneysel desen olarak yapılandırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Adana ili Remzi Oğuz Arık İlköğretim Okulunun 6. sınıfında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmada, 6. sınıf öğrencilerinden olan deney grubuna Smith (2005)’te yaratıcı yazma becerisini geliştirmeye yönelik önerilen etkinlikler uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak Maltepe (2006) tarafından geliştirilen “Yazılı Anlatım (Kompozisyon Yazma) Süreçlerini Yaratıcı Yazma Yaklaşımı Açısından Değerlendirme Ölçeği”, ile İşeri ve Ünal (2010) tarafından geliştirilen “Yazma Eğilimi Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, yaratıcı yazma etkinliklerinin, öğrencilerin yazılı anlatım süreçlerini yaratıcı yazma yaklaşımı açısından değerlendirme düzeylerine geleneksel yöntemden daha çok etki sağladığı, yazma eğilimi açısından ise olumlu etki sağlamadığı görülmüştür.

Published
2015-01-31
How to Cite
DURU, Aslı; İŞERI, Kamil. Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Stratejilerin Etkililiğinin Değerlendirilmesi. Başkent University Journal of Education, [S.l.], v. 2, n. 1, p. 40-51, jan. 2015. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/22>. Date accessed: 25 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles