Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Okudukları Bölümde Çalışma İsteklerinin Değerlendirilmesi: Hitit Üniversitesi Örneği

  • Kevser Buran Hitit Üniversitesi
  • Aysun Molla Kesoğlu
  • Berna Gür

Abstract

Mesleki eğitimle toplumsal hayatın her alanında ihtiyacı karşılayan ara elemanlar yetiştirilmektedir. Bu nedenle, var olan meslek yüksekokulları, yükseköğretim kurumlarının bel kemiğini oluşturan eğitim ve öğretim birimidir. Kalifiye teknik eleman olarak mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörde istihdam edilmektedirler. Bu manada öğrencilerin okudukları bölümde ve gelecekte istihdam edilecekleri meslekle ilgili ön bilgi ve yeterliliklere sahip olması gerekmektedir. Mesleki eğitimle birlikte çalışma hayatı kolaylaştıracak donanım sağlanmakta ve dolayısıyla meslek memnuniyeti artmaktadır. Mesleki memnuniyet ise toplumların gelişmesine ve uluslararası toplumlar arasında söz sahibi olmasına zemin hazırlayacaktır.


Bu kapsamda araştırmanın amacını meslek yüksekokulu öğrencilerinin eğitim memnuniyetinin belirlenmesi ve geleceğe yönelik bakış açılarını tespit edilmesi oluşturmaktadır. Araştırmaya Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler MYO öğrencilerinden toplam 211 kişi katılmıştır. Veriler Google Form çevrim içi anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin bölüm tercihlerinde farkındalık düzeyleri ve öğrencilerin bölümlerinden memnuniyet dereceleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, sektör beklentilerinin dikkate alınması ve sektörün eğitime dahil edilmesi gerekliliği ortaya çıkmış olup bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur.

Published
2018-12-24
How to Cite
BURAN, Kevser; MOLLA KESOĞLU, Aysun; GÜR, Berna. Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Okudukları Bölümde Çalışma İsteklerinin Değerlendirilmesi: Hitit Üniversitesi Örneği. Başkent University Journal of Education, [S.l.], p. 18-28, dec. 2018. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/99>. Date accessed: 19 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles