Öğretmen Adaylarının Gözüyle Öğrenme Ortamlarının Akademik Motivasyon ve Problem Çözme Becerisine Katkısının İncelenmesi

  • Özge Yiğitcan Nayir Başkent University
  • Belkıs Tekmen Başkent University

Abstract

Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının, problem çözme becerilerini ve akademik motivasyonlarını çeşitli değişkenlere bağlı olarak ve öğrenme ortamlarını akademik motivasyonları ve problem çözme becerileri açısından incelemektir. Çalışmaya, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı bahar döneminde Ankara merkezde yer alan bir vakıf üniversitesinin Eğitim Fakültesi’nde bulunan Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği ve İngilizce Öğretmenliği Anabilim dallarında öğrenim gören 219, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri dahil edilmiştir. Katılımcıların problem çözme becerileri Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen ve Türkçeye Savaşır ve Şahin (1997) tarafından adapte edilen “Problem Çözme Becerisi Envanteri” ile belirlenmiştir. Akademik motivasyonlarını ortaya çıkarmak amacıyla da Vallerand ve diğ. (1992) tarafından hazırlanan ve Karataş ve Erden (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan “Akademik Motivasyon Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma, betimsel araştırma türlerinden tarama modelindedir. Verilerin analizinde betimsel istatistik teknikleri ve basit korelasyon teknikleri kullanılarak öğretmen adaylarının bölümlerine, sınıf düzeylerine ve ebeveyn eğitim durumlarına göre problem çözme becerileri ve akademik motivasyonları arasındaki farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Published
2017-07-31
How to Cite
YIĞITCAN NAYIR, Özge; TEKMEN, Belkıs. Öğretmen Adaylarının Gözüyle Öğrenme Ortamlarının Akademik Motivasyon ve Problem Çözme Becerisine Katkısının İncelenmesi. Başkent University Journal of Education, [S.l.], v. 4, n. 2, p. 122-135, july 2017. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/80>. Date accessed: 24 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles