Ön Lisans Düzeyinde Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlıkla İlgili Tutum Ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

  • İsmail Gümüş Author
  • Gökhan Gürler
  • Abdurrahman Çetin
  • Aykut Yılmaz
  • Ömer Sezai Aykaç

Abstract

Bireylerin, gelirlerini ve tasarruflarını rasyonel değerlendirmede ve finansal araç seçiminde etkili karar verebilme ve doğru bütçe yapma konusunda gerekli bilgi ve beceriyi sağlayan finansal okuryazarlık oldukça önemlidir. Günümüz dünyasında her geçen gün nüfusun hızla artması, sınırlı durumda olan doğal kaynakların giderek azalması sonucu insanların finansal bilgi düzeylerinin yükseltilmesini gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda finansal bilgi sahibi yapılan bireylerin tasarruf anlayışları, finansal kararları ve davranışları daha bilinçli ve ekonomik hayata katkıları ise daha etkili olmaktadır.


Bu çalışmanın amacı, ön lisans eğitimi alan üniversite öğrencilerinin finans okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesidir. Kolayda örnekleme ile belirlenen 249 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilere frekans analizi ve t-testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; meslek yüksekokullarının teknik ve sosyal programlarında okuyan öğrencilerin finansal bilgi düzeyleri öğrenim türlerine göre farklılık olduğu görülmüştür. Sosyal programlarda okuyan öğrencilerin temel olarak finansal okuryazarlıklarının teknik programlarda okuyan öğrencilere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşılık finansal okuryazarlığın cinsiyet faktörü açısından anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

Published
2018-12-24
How to Cite
GÜMÜŞ, İsmail et al. Ön Lisans Düzeyinde Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlıkla İlgili Tutum Ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. Başkent University Journal of Education, [S.l.], p. 121-128, dec. 2018. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/114>. Date accessed: 26 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles