İnşaat Sektöründe Şantiye Şefliği Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

  • Alper Cumhur Hitit University

Abstract

Ülkemizde, inşaat sektöründe şantiye şefliği uygulamaları ile ilgili önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yaşanılan bu sorunlar sebebiyle şantiyelerde ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan iş kazaları sıkça meydana gelmektedir. Özellikle yeni mezun şantiye şefi mühendis ya da mimarların mevzuatta belirtilen görevleri ve hukuki sorumlulukları hakkında yetersiz bilgiye sahip olmaları, kısa yoldan ve yeterince emek vermeden maddi kazanç elde etmek istemeleri, uygulamalar sırasında genellikle şantiyelerde bulunmamaları yaşanılan önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Ayrıca, görev yapan şantiye şeflerinin önemli bir bölümü yeterli ve nitelikli şantiye şefliği tecrübesine sahip olmadıkları bilinmektedir. Müteahhitlerin de sorumluluktan kurtulmak için yükümlülüklerini şantiye şeflerine devretmek istemeleri, maliyet gerektiren önlemlerden kaçınmaları yaşanılan diğer önemli bir sorun olmaktadır.


 


Bu çalışmanın amacı, inşaat sektöründeki şantiye şefliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları incelemek ve şantiyelerde yaşanan bu sorunların giderilebilmesi için çözümler sunmak, şantiye şeflerinin görev ve sorumlulukları ile ilgili mevzuat hakkında bilgiler vermek ve yaşanan iş kazalarını önleyecek önerilerde bulunarak çalışanların can güvenliğini sağlamaktır. Ayrıca, yeterli sayıda şantiye şefi olmayan yerleşim bölgelerinde şantiye şeflerine alternatif olmaları açısından nitelikli ve deneyimli inşaat teknikerlerinin nasıl değerlendirilebilecekleri de araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, üniversitelerin inşaat bölümünde görev yapan akademisyenler, kamu ve özel sektörde görev yapan inşaat mühendisi ve mimarlar, deneyimli şantiye şefleri ve müteahhitlerin görüş ve önerilerinin alındığı kapsamlı bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçları kapsamında şantiye şefliği uygulamalarında yaşanan sorunların giderilebilmesi için teorik ve pratikte inşaat sektörüne uygulanabilecek çözüm önerileri belirlenmiştir.

Published
2018-12-24
How to Cite
CUMHUR, Alper. İnşaat Sektöründe Şantiye Şefliği Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Başkent University Journal of Education, [S.l.], p. 62-70, dec. 2018. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/109>. Date accessed: 24 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles