Meslek Yüksekokullarında Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programlarındaki Müfredatının İncelenmesi

  • Hülya Kabakçı Karadeniz Pamukkale Üniversitesi

Abstract

“Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” programının temel amacı; mali müşavirlik bürolarının, muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren şirketlerin, kamu ya da özel sektör kuruluşlarının muhasebe ve finans bölümlerine vasıflı ara eleman yetiştirmektir. Şüphesiz mezunların muhasebe derslerindeki yeterlilikleri gibi vergi konularına da vakıf olmaları beklenmektedir. Yükseköğretim Kurulu geçmiş yıllarda muhasebe programı ismi muhasebe ve vergi uygulamaları programı olarak değiştirilmiş ve 2014 yılı itibariyle söz konusu program muhasebe ve vergi bölümü altına alınmıştır. Bölümün ve programın adından da anlaşılacağı gibi, öğrencilerin hem muhasebe hem de vergi derslerinde teoriyle birlikte uygulamayı da öğrenmesi amaçlanmaktadır.


 


Çalışmanın amacı muhasebe ve vergi bölümlerinin müfredatının vergi alanında yeterliliğini araştırmak ve beklenen çıktıların vergi alanında ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığını tartışmaktır.


 


Çalışmada nitel veri toplama tekniklerinden biri olan doküman incelemesi yoluyla en yüksek üniversiteye giriş puanına sahip 10 devlet üniversitesi ve 10 vakıf üniversitesi Muhasebe ve vergi bölümü müfredatı incelenmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur.


 


Bulgular: İncelediğimiz muhasebe ve vergi uygulamaları programlarında ortalama olarak 26 adet ders bulunmaktadır. Söz konusu derslerin ortalama 3’ünü vergi dersleri ve 9’unu muhasebe dersleri oluşturmakta ve toplam ders kredilerinin %8’ini vergi derslerinin kredileri ve %35’ini de muhasebe derslerinin kredileri oluşturmaktadır. Tüm okullarda muhasebe uygulaması ile ilgili dersler bulunurken 20 programın sadece 5’sinde vergi uygulaması ile ilgili ders bulunmaktadır. Özellikle vergi ve vergi uygulamaları derslerinin yetersiz olduğu, vakıf üniversiteleri ile devlet üniversiteleri arasında anlamlı bir fark olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.


The main aim of the The Accounting and Tax Department program is; to train qualified intermediary personnel in the accounting and finance departments of public and private sector companies, accounting and tax services companies, financial advisory bureaus. Undoubtedly, it is expected that tax subjects such as graduates' proficiency in accounting courses should also be foundations. The Higher Education Council has been changed as the accounting program name accounting and tax applications program in the past years and as of 2014 it has been taken under the program accounting and tax department. As part of the program and the name of the program, it is intended that students learn to apply with theory in both accounting and tax courses.


 


This paper aims to investigate the adequacy of the curriculum in the field of taxation and to discuss whether the expected outputs meet the needs in the field of tax.


 


In the study, one of the qualitative data collection techniques, the document review, 10 government universities and 10 foundation universities with the highest university entry score.


 


Results: There are, on average, 26 lessons in our accounting and taxation programs. 3 of these courses constitute tax courses and 9 of them constitute accounting courses and 8% of the total course credits are the credits of the tax courses and 35% of the accounting courses are the credits of the accounting courses. While there are lessons in accounting practice in all schools, only 5 of the 20 programs are related with tax practice. Especially the tax and tax applications courses are inadequate and there is no meaningful difference between foundation universities and state universities.

Published
2018-12-24
How to Cite
KABAKÇI KARADENIZ, Hülya. Meslek Yüksekokullarında Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programlarındaki Müfredatının İncelenmesi. Başkent University Journal of Education, [S.l.], p. 55-61, dec. 2018. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/108>. Date accessed: 19 apr. 2024.
Section
Makaleler / Articles