Mesleki ve Teknik Yükseköğretim Kurumları Öğrencilerinin Sektördeki Modern Teknolojilerle Uyum Süreçlerinin Yapılandırılması

  • Duygu BAĞCI Dokuz Eylul University
  • Oğuzhan DAŞ
  • Sevdanur GENÇ

Abstract

Meslek yüksekokullarının teknik bölümlerinde yetişen mezunların ülke ekonomilerinin kalkınmasında büyük rol oynayan endüstri dünyası için vazgeçilmez olduğu kabul edilen bir gerçektir. Üretim kalitesini ve potansiyelini arttırmanın yolu sadece mesleğin ve sektörün ihtiyaçlarını analiz edebilmek değil, aynı zamanda sürekli gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmek adına donanımlı ve teknik altyapısı güçlü bir işgücü yaratmak, sonrasında bu iş gücünü korumakla mümkündür. Günümüz şartlarında büyük bir ivme ile gelişerek sürekli yenilenen teknolojinin sanayi ve iş dünyası üzerindeki etkileri belirgin olarak hissedilmektedir. Bu durum sektörün ihtiyaç duyduğu işgücünün niteliklerinin değişmesine neden olmaktadır. Sanayinin ihtiyaç duyduğu bu nitelikler, yapay zeka ve endüstri 4.0 teknolojileri tarafından tetiklenerek köklü bir değişime uğramaktadır. Ara eleman ihtiyacının tamamen ortadan kalkmayacağını kabul etmekle birlikte sahip olması beklenen niteliklerin sorgulanması gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışmada farklı meslek yüksekokullarından oluşturulan bir grup öğrenciye uygulanan anket çalışması sonuçları değerlendirilmiştir.  Öğrenci profili ve mesleki farkındalıkları analiz edilerek gelişen teknoloji ile uyumlu yetişmeleri için gerekli çalışmalar üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Yaratıcılık eğitimi ve inovasyon becerilerini arttırmak için uygulanabilecek modern yöntemler üzerinde tartışılmıştır.

Published
2018-12-24
How to Cite
BAĞCI, Duygu; DAŞ, Oğuzhan; GENÇ, Sevdanur. Mesleki ve Teknik Yükseköğretim Kurumları Öğrencilerinin Sektördeki Modern Teknolojilerle Uyum Süreçlerinin Yapılandırılması. Başkent University Journal of Education, [S.l.], p. 47-54, dec. 2018. ISSN 2148-3272. Available at: <http://buje.baskent.edu.tr/index.php/buje/article/view/107>. Date accessed: 03 july 2024.
Section
Makaleler / Articles